نظر کارشناس رسمی دادگستری چاپ و چاپخانه در خصوص مجوز چاپخانه ها و هزینه تاسیس آن

در حال حاضر افراد زیادی در صنعت چاپ مشغول به فعالیت هستند. سطوح فعالیت افراد بر اساس تخصص و میزان سرمایه متفاوت است. بعضی از افراد به کار در مشاغل کوچک این حوزه اکتفا کرده‌اند و بسیاری نیز چاپخانه های تخصصی و بزرگ راه اندازی کرده‌اند. احتمالاً برای همه علاقمندان به این حرفه پرسش‌هایی حول چگونگی مجوز گرفتن انواع دستگاه ها و هزینه تاسیس یک چاپخانه ایجاد شود. از آن جا که کارشناس رسمی دادگستری چاپ و چاپخانه در صورت بروز اختلاف در هر یک از این موارد صلاحیت اظهار نظر در این خصوص را برعهده دارد در این یادداشت برآنیم تا جدای از طرح اختلافات، مسائل پیرامون امکان و موانع ورود به این حرفه را نیز بررسی کنیم.
 از آن جا که چاپخانه ها نسبت به مراکز چاپ دیجیتال و فلکس بنر گستردگی بیشتری دارند شرایط دریافت مجوز در آن‌ها نیز اندکی تفاوت دارد. بسیاری از شرایط برای اخذ مجوز در مشاغل مختلف یکسان هستند مانند شروط عمومی. اما این شروط در صنعت چاپ بسیار جدی گرفته می‌شوند.
تابعیت جمهوری اسلامی، حداقل ۵ سال سابقه کار مرتبط، تحصیل در رشته های دانشگاهی مرتبط، عدم سوء پیشینه و داشتن کارت پایان خدمت از شرایط عمومی برای دریافت پروانه دستگاه‌های چاپ دیجیتال و بنر است. افرادی که دارای شرایط مذکور هستند می‌توانند مدارک خود را به همراه درخواست کتبی و مشخص به واحدهای استانی اصناف ارسال کنند. یا در خصوص کسب اطلاعات بیشتر می توانید به کارشناس رسمی چاپ و چاپخانه مراجعه کنید.
اما در خصوص دریافت مجوز چاپخانه ها نیز علاوه ۱۰ سال سابقه فعالیت سایر مدارک و اطلاعات مانند اخذ مجوز چاپ دیجیتال و بنر است و تابع قوانین چاپخانه‌ها. فایل اصلی قوانین صنفی چاپخانه ها را می‌توانید از سایت اصلی کارشناسان رسمی دادگستری به صورت رایگان دانلود کنید.
 اما در مطالب همین صفحه نیز می‌توانید در خصوص مصادیق اختلافات و تخلفات چاپخانه‌ای سایر مقالات را مطالعه نمایید.
 اما در بخش دیگر این مقاله لازم دانستیم به کمک کارشناس دادگستری چاپ و چاپخانه مسائلی را پیرامون هزینه تاسیس و همچنین مشکلاتی که در این راه ممکن است بروز کند را طرح کنیم، بنابراین تلاش می‌کنیم همین متن کوتاه را به منزله راهنمایی تاسیس چاپخانه به طور دقیق نیز در نظر بگیریم.
 یک توصیه  مهم قبل از ورود به بحث داشته باشم؛ بهتر است تجربه کافی برای ورود به این حرفه را پیدا کنید چرا که ممکن است اختلافات و مشکلات حقوقی این صنعت به سرعت گریبان‌گیر شما شود.
 اما هزینه‌ها؛ عمده هزینه‌ها مربوط به تهیه دستگاه‌های چاپ است ابتدا باید محل کار خود را مشخص کنید و اگر قصد تاسیس یک چاپخانه بزرگ را دارید و قصد انجام خدمات متنوع، باید به یک هزینه و سرمایه بیش از ۵۰۰ میلیون تومان فکر کنید. در غیر این صورت اگر می خواهید یک شغل ساده و درآمدزا داشته باشید، ابتدا باید هزینه دستگاه های چاپ را تهیه کنید و سپس به فکر مکان چاپ و سایر مخارج باشید.
 دستگاه های چاپ دیجیتال، دستگاه چاپ بنر و پوستر با قیمت های متنوعی در بازار عرضه می‌شوند که بنا به کارایی و نیاز شما این قیمت‌ها متغیر است. برای مثال از دستگاه‌های با قیمت حدود ۴۰ میلیون تومان می‌توان صحبت کرد تا دستگاه‌های پیشرفته صد میلیونی. البته برخی از دستگاه‌ها نیز موجود هستند که به دلیل چند کاره بودن قادر است بخش زیادی از نیاز شما را برطرف کند.
 سایر دستگاه های دیجیتال نیز بنا به کیفیت بیش از ۱۰ میلیون تومان در بازار عرضه می‌شوند. کارشناس چاپ و چاپخانه توصیه می‌کند با توجه به هزینه‌های زیادی که معمولا برای ورود به این حرفه باید در نظر گرفت علاوه بر تخصص های لازم با قوانین و مقررات این حوزه نیز آشنا باشید. به دلیل تخلفات گسترده‌ای که گاه به صورت ناآگاهانه هم بروز می‌کنند، جریمه و خسارت های زیادی ممکن است در انتظار شما باشد.
 در یادداشت دیگری در خصوص این تخلفات به تفصیل بحث کرده ایم اما به طور کلی کارشناس رسمی چاپ و چاپخانه تخلفات را به دو دسته تخلفات معنوی و تخلفات ماده دسته بندی کرده است. تخلفات معنوی شامل چاپ آثار غیر قانونی، چاپ آثار بدون مجوز، عدم دقت به مجوز برخی از نشریات و مقالات، و تخلفات عینی جابجایی مکان چاپ، انتقال دستگاه‌ها به اماکن مسکونی و برخی تخلفات دیگر که در حین ارائه خدمت به مشتری به وجود می‌آید، مانند گرانفروشی، ارائه کار بی کیفیت و یا امثالهم که از خطراتی است که همیشه متوجه شاغلان این حوزه بوده.  بنابراین اگر قصد ورود به این رشته را دارید باید به تمامی موارد فوق آشنایی کامل داشته باشید.